Sistemul Hibrid Eolian + Fotovoltaic

In prezentarile noastre anterioare va vorbeam despre sistemele fotovoltaice on-grid (cu injectie in retea), sistemele fotovoltaice on-grid cu autoconsum si sistemele fotovoltaice off-grid (cu stocare in acumulatori). Dupa cum puteti observa principalul generator de energie electrica din sursa regenerabila este panoul fotovoltaic.

Ce se intampla cand randamentul acestui generator scade, influentat fiind de anumite conditii precum: cantitatea redusa de raditii, numarul redus de ore in care soarele se afla pe cer, ceata, etc. si avem nevoie de curent electric in continuare neavand nici retea si nici un generator care foloseste combustibili clasici?

Una din solutiile gasite pentru a preintampina aceste perioade cu productie slaba de la panoul fotovoltaic a fost sa se vina in completare cu un alt generator de energie electrica care foloseste surse alternative si anume cu un generator eolian.

Sistemul hibrid eolian- fotovoltaic este in acest moment este cel mai cunoscut si cel mai uzual din segmentul de energie regenerabila.

Cele doua generatoare se completeaza reciproc si mentin o productie estimativa constanta pe toata perioada anului. Este bine cunoscut ca productia generata de catre panourile fotovoltaice scade la o treime in sezonul rece, dar in acelasi timp se constata o intensificare a curentilor de aer in aceeasi perioada,ceea ce nu face decat sa echilibreze productia zilnica de energie electrica din surse alternative.

Sistemele hibrid sunt recomandate atat celor care doresc sa devina independenti, desi au acces in retea, cat si celor care nu au acces la retea (nu este retea in zona, planul de extindere actual al retelei este unul greoi, etc.).

Puterea instalata a fiecarui generator in parte din cadru sistemului hibrid se calibreaza in functie de conditiile atmosferice zonale.

De exemplu pentru zona Bucuresti-Ilfov se recomanda o putere instalata mai mare la generatorul fotovoltaic si una mai mica la generatorul eolian pe cand in zona Tulcea se inverseaza raportul de putere instalata.