On grid vs off grid
In continuarea articolului precedent intitulat ce ar trebui sa stim despre panourile fotovoltaice, dorim sa va prezentam in cateva cuvinte tipul de aplicatii in care sunt prezente panourile fotovoltaice, respectiv:
1.Aplicatii de tip on-grid:
2.Aplicatii de tip off-grid (insular, stand alone):
Ce este un sistem on-grid?
Sistemul fotovoltaic on-grid reprezinta una dintre cele mai eficente solutii de convertire a energiei solare in energie electrica. Sistemele fotovoltaice de tip on-grid nu sunt prevazute cu elemente de stocare a energiei produse (ex: acumulatori). Sistemul fotovoltaic on-grid poate fi functional doar cu ajutorul retelei electrice disponibile. In momentul cand nu avem tensiune din retea, atunci nu avem nici productie din sistemul fotovoltaic. Aplicatia on-grid este cea mai echilibrata solutie din punct de vedere al raportului investitie-amortizare-durata de viata!
Beneficii:
- Cost investitie mic;
- Durata mare de viata (minim 25 de ani);
- Mententa zero;
- Nu sunt necesare camere/incaperi speciale pentru echipamente;
- Amortizarea investitiei intre 5-8 ani.
Ce este un sistem off-grid?
Un sistem fotovoltaic de tip off-grid/ insular/ stand alone este acel sistem in care apare alementul de stocare a energiei electrice produse, respectiv acumulatorii. Sistemul off-grid pot functiona si fara retea. Sunt mai costisitoare, dar imi ofera avantajul de a consuma chiar si cand sunt caderi/avari de retea sau reteaua nu este prezenta in zona respectiva.
Beneficii:
- Nu este conditionat de prezenta retelei electrice;
- Ofera back-up tuturor consumatorilor sau consumatorilor vitali;
- Este un sistem recomandat in aplicatii mici si mijlocii comparativ cu generatoarele care folosesc combustibili clasici;
- In aplicatiile in care este prezenta si reteaua electrica, echipamentul off-grid poate fi un stabilizator pentru oscilatiile de tensiune.