In continuarea articolului precedent intitulat ce ar trebui sa stim despre panourile fotovoltaice, dorim sa va prezentam in cateva cuvinte tipul de aplicatii in care sunt prezente panourile fotovoltaice, respectiv:

1.Aplicatii de tip on-grid:

2.Aplicatii de tip off-grid (insular, stand alone):

Ce este un sistem on-grid?

Sistemul fotovoltaic on-grid reprezinta una dintre cele mai eficente solutii de convertire a energiei solare in energie electrica. Sistemele fotovoltaice de tip on-grid nu sunt prevazute cu elemente de stocare a energiei produse (ex: acumulatori). Sistemul fotovoltaic on-grid poate fi functional doar cu ajutorul retelei electrice disponibile. In momentul cand nu avem tensiune din retea, atunci nu avem nici productie din sistemul fotovoltaic. Aplicatia on-grid este cea mai echilibrata solutie din punct de vedere al raportului investitie-amortizare-durata de viata!

Beneficii:

  1. Cost investitie mic;
  2. Durata mare de viata (minim 25 de ani);
  3. Mententa zero;
  4. Nu sunt necesare camere/incaperi speciale pentru echipamente;
  5. Amortizarea investitiei intre 5-8 ani.

Ce este un sistem off-grid?

Un sistem fotovoltaic de tip off-grid/ insular/ stand alone este acel sistem in care apare alementul de stocare a energiei electrice produse, respectiv acumulatorii. Sistemul off-grid pot functiona si fara retea. Sunt mai costisitoare, dar imi ofera avantajul de a consuma chiar si cand sunt caderi/avari de retea sau reteaua nu este prezenta in zona respectiva.

Beneficii:

  1. Nu este conditionat de prezenta retelei electrice;
  2. Ofera back-up tuturor consumatorilor sau consumatorilor vitali;
  3. Este un sistem recomandat in aplicatii mici si mijlocii comparativ cu generatoarele care folosesc combustibili clasici;
  4. In aplicatiile in care este prezenta si reteaua electrica, echipamentul off-grid poate fi un stabilizator pentru oscilatiile de tensiune.