Invertor de tensiune pentru sistem fotovoltaic OFF GRID
Atunci cand, dintr-un sistem fotovoltaic sau eolian, dorim sa producem curent alternativ pentru a alimenta consumatorii este obligatoriu sa avemun invertor de tensiune.
Ce este invertorul de tensiune?
Invertorul este un echipament electric ce are rolul de a schimba curentul electric din curent continuu (DC) in curent alternativ (AC). Curentul alternativ obtinut poate avea diferite tensiuni (110v, 230v si 400v) si diferite frecvente (50Hz, 60 Hz).
In Romania si in multe alte tari consumatorii solicita tensiune de 230v, respectiv 400v (cei cu alimentare trifazica) si o frecventa de 50Hz.
Invertoarele de tensiune se impart in doua categorii:
1.Invertor cu unda sinusoidala pura
2.Invertor cu unda sinusoidala modificata
(linia rosie este sinusoida pura, iar cea albastra este sinusoida modificata)
E bine de stiut faptul ca in toate cazurile in care utilizam un sistem fotovoltaic, sistem eolian, sistem hibrid sau sistem de back-up este recomandat sa utilizam un invertor cu unda sinusoidala pura deoarece ne asigura buna functionare a consumatorilor fara sa deterioreze activitatea acestora.
Invertorul sinus pur ofera acelasi curent sau chiar mai bun decat cel oferit de reteaua electrica, in schimb invertorul cu sinus modificat nu ofera echilibru tensiunilor de lucru si poate deteriora rapid activitatea consumatorilor.
Invertoarele off-grid se dimensioneaza in functie de consumatorii ce dorim sa ii alimentam simultan cu acesta.
Exemplu: Avem o locuinta pentru care dorim un sistem fotovoltaic si trebuie sa calculam invertorul. Se aduna puterea tuturor consumatorilor din locuinta (televizor, frigider, masina de spalat, hidrofor, aspirator, iluminat, etc.) si va reulta o putere in watt (de ex. 5000w). Bineinteles, daca avem multi consumatori, recomandam disciplina utilizarii acestora pentru a nu fi nevoiti sa achizitionam un invertor de 10000-15000w sau chiar mai mare.
Producatorii de astfel de echipamente au realizat mai multe variante de configuratii, astfel incat cumparatorul sa aleaga ceea ce ii este necesar in aplicatie.
Aceste invertoare au tensiuni de intrare (de la baterii) de 12v, 24v, respectiv 48v si diferite puteri de alimentare de la 180w pana la 15000w pentru o singura unitate.