Ghidul tau in alegerea unui panou solar

Daca te regasesti in situatia in care vrei sa achizitionezi un panou solar, insa nu stii exact care sunt criteriile dupa care sa te ghidezi, atunci cele de mai jos vin in intampinarea ta pentru a putea face cu usurinta alegerea.

In prezent, panoul solar este una dintre cele mai cautate metode de a utiliza energia soarelui cu scopul de a beneficia de apa calda sau electricitate. In majoritatea cazurilor, se recurge la aceasta optiune in ideea in care, si valoarea facturii de energie va fi mai mica.

Insa, nu trebuie pierdut din vedere nici faptul ca ele contribuie semnificativ la mentinerea unui mediu curat si sanatos.

Printre primele lucruri pe care trebuie sa le stii este faptul ca panourile solare se impart in doua categorii:

  • Panouri solare de apa calda
  • Panouri solare fotovoltaice

Panouri solare de apa calda

Acestea folosesc energia solara pentru a incalzi apa, cel mai des apa menajera, insa exista si cazuri in care sistemele de panouri solare sunt instalate ca suport aditional la sistemul de incalzire.

Primul pas in a alege un panou solar este stabilirea dimensiunii. Avand ca obiectiv sa asigure necesarul de apa calda in perioada verii, de regula, se foloseste 1 metru patrat de panou solar de persoana, iar pentru dimensionarea boilerului, se folosesc 50 de litri pentru fiecare metru patrat de panou solar.

Prin absorbtie de radiatii solare, sistemul de panouri va incalzi apa in toate anotimpurile, insa nu trebuie neglijat faptul ca iarna, perioada de absorbtie va fi mai mica, din cauza faptului ca si ziua este mai scurta.

Panouri solare fotovoltaice

Sunt sisteme care capteaza undele solare si le transforma in electricitate. Avantajul acestor sisteme este ca mentenanta necesara este minima, sunt sigure si nu emit substante toxice.

Exista trei categorii de astfel de panouri, in functie de tipul de silicon al celulelor componente:

Monocristaline

Aspect uniform, colorat.

Sunt mai eficiente, datorita continutului de siliciu de inalta calitate.

Sunt panourile care produc cel mai mult current

Policristaline

Au o rezistenta mai scazuta la temperaturi foarte inalte.

Sunt mai putin costisitoare, in comparatie cu cele monocristaline.

Nivel de eficienta mai scazut

Amorfe

Au capacitatea de a absorbi mai multa lumina solara, chiar si in conditii nefavorabile.

Datorita tehnologiei folosite, pierderile sunt reduse.

In cazul in care aveti o suprafata mai mare de acoperit, trebuie sa va asteptati si la un cost mai mare, comparative cu primele doua solutii

In cazul in care esti interesat de energia solara produsa pe unitate de cost, atunci iti recomandam sa folosesti costul pe watt. Investitia este cu atat mai eficienta, cu cat rezultatul impartirii este mai mic.

Cu privire la mentenanta si service, instalarea unui sistem de panouri fotovoltaice implica o verificare anuala a urmatoarelor:

  • Boiler si pompa, sa nu aiba scurgeri
  • Presiunea circuitului solar
  • Izolatia tevilor de legatura
  • Panoul solar trebuie constant spalat / sters
  • Nivelul de inghet al antigelului solar
  • Pompa de circulatie nu trebuie sa faca zgomot

Putem concluziona ca un sistem de panouri solare este o solutie inteligenta pentru casa ta si o astfel de investitie iti poate creste semnificativ nivelul de calitate al vietii si confortului tau.

Te asteptam sa discutam mai multe!

Voltech © 2022. Toate drepturile rezervate | Crafted by ITeXclusiv