Ce inseamna o instalatie fotovoltaica pentru producere de curent electric?

Ce inseamna o instalatie fotovoltaica pentru producere de curent electric?

Inca din anul 2000 utilizarea panourilor fotovoltaice creste in mod constant. Marele avantaj al acestei tehnologii este ca se imbunatateste de la an la an, iar randamentul acestora creste. Sa nu uitam ca pretul pentru combustibilii clasici sunt intr-o continua crestere si asa va ramane constant cum a fost si pana acum. Panourile fotovoltaice, spre deosebire de momentul aparitiei pe piata de larg consum, in momentul actual sunt mult mai accesibile ca si pret, iar acesta se va afla intr-o continua scadere.

Panourile fotovoltaice sunt alcatuite din mai multe celule, acestea legate in serie sau in paralel vor asigura curentul si tensiunea, fapt pentru care au fost si concepute. Panourile fotovoltaice de regula nu au o putere foarte mare (exemple: 30W-50W-100W-150W-190W-200W-230W-240W-250-300W).

Panourile fotovoltaice de tip monocristalin sunt cele mai des intalnite in aplicatii, deoarece este luat in considerare randamentul lor sporit. Insa mai exista si alte tipuri de panouri fotovoltaice ce sunt utilizate pentru producerea curentului electric, acestea putand fi policristaline sau cu film subtire.

Aceste instalatii solare fotovoltaice sunt de doua feluri si anume:

1.Sistem de tip insular pentru locatii ai caror consumatori nu au acces la reteaua nationala de distributie. Aceste sisteme nu sunt foarte mari avand in vedere ca energia produsa de catre panouri este stocata in baterii si de acolo pleaca prin invertor catre consumatorii finali.

2.Sistem cu conectare la reteanua nationala. In cazul acesta panourile

fotovoltaice, daca au conditii de a produce, asigura consumul de curent electric, iar in cazul in care nu produc, spre exemplu noaptea, necesarul de energie este luat din retea pana in momentul in care panourile incep din nou sa produca. De asemenea mai exista si posibilitatea ca in cazul in care panourile solare vor produce mult mai mult decat necesarul de energie aceasta este livrata catre sistemul national.

 

Componentele unui sistem fotovoltaic sunt:

1.Panourile Fotovoltaice – Generatorul de curent electric;

2.Regulatorul de incarcare – rolul lui cel mai important este sa protejeze bateria limitand valorile maxime de incarcare acceptate de baterie totodata avand si rolul de a gestiona energia absorbita de catre invertor pentru a mari durata de viata a acumulatorilor si aici ne referim la cat mai multe cicluri de descarcare ale acestora;

3.Invertorul sinusoidal – are rolul de a transforma curentul continuu de la regulator si a-l transforma in 220V curent similar celui de la reteaua nationala.

Invetrtoarele pot fi de doua feluri cu unda sinusoidala pura si unda sinusoidala modificata. Invertoarele cu sinusoid modificat pot afecta anumiti consumatori mai sensibili cum ar fi televizorul, laptopul sau radioul. Pentru acestea este indicat invertorul cu unda sinusoidata pura.

Aparatele electrocasnice (frigider, aspirator, fier calcat) de putere mai mare cat si  corpurile de iluminat nu vor fi afectate de invertoarele cu sinus modificat.

Pentru dimensionarea unui sistem de panouri solare fotovoltaice este necesara multa atentie si este foarte indicat sa utilizati consumatori cat mai economici.

Exemplu: Un laptop poate consuma intre 40-60 w, pe cand un calculator classic poate sa stoarca 300W. Pentru partea de iluminat sunt indicate corpurile de iluminat cu led sau cele foarte economice. Exemplul cel mai bun este frigiderul de categorie A+ deoarece consuma cu 50% mai putin decat un frigider achizitionat acum 8-10 ani.

Voltech.ro © 2011-2024 | Toate drepturile rezervate.
Hai să vorbim!
💬 Vă putem ajuta?
👋V-ar interesa să aflați mai multe? Echipa Voltech Energy este aici pentru dumneavoastră.

Scrieți-ne pe WhatsApp și obțineți răspunsuri rapide și personalizate!⚡