„Casa Verde” Dezvoltare durabila
Pentru a putea fi in pas cu evoluta timpurilor, locuintele viitorului trebuiesi ele sa depuna putin mai mult efort: energie regenerabila, dimensiuni compacte, mobilitate si reducerea deseurilor sunt doar cativa din factorii esentiali. Mai jos, iti prezentam cateva idei de locuinte sustenabile, care au la baza energia solara si care la o prima vedere pot parea de nerealizat, insa ele sunt chiar in proces de productie.
1 . Casa de pe lac
Aceasta locuinta solara cu dimensiuni reduse, colecteaza atat energia solara, cat si apa de ploaie pe un acoperis din lemn, inclinat, care poate functiona si drept terasa. Casa are o amprenta la sol relativ mica si putine ferestre pentru a nu pierde din caldura. Pentru o vedere spre lac, unul dintre pereti este facut complet din geam
2. Arhitectura eco
Ce ar fi sa iti poti crestea singur casa? Conceptul a fost dezvoltat de catre o echipa de arhitecti din Tel Aviv si presupune numerosi copaci si vita de vie care cresc extrem de rapid si formeaza o structura de baza, in jurul careia se pot fi adaugate materiale
3. Casa Gemini
Designul cilindric al casei este acoperit aproape in totalitate in panouri solar, astfel se asigura captarea la capacitate maxima a razelor solare, atat pe timpul zilei, cat si pe durata schimbarilor de anotimpuri pentru a sursa constanta si sigura de energie regenerabila. Mai mult, cei 150 de metri de panouri solare care urmeaza soarele vin impreuna cu o termoizolatie externa, un sistem de recuperare al caldurii si un design extreme de neobisnuit si futurist.
4. D*Haus
Atunci cand soarele este prea puternic pe timpul verii, ce facem noi este sa tragem draperiile, nu? Dar cum ar fi sa inchidem pur si simplu intreg peretele? Casa D*Haus se poate intoarce pe dos, astfel ca peretii de interior din geam vor deveni peretii exterior si invers, permitand locuintei sa se deschida mai mult in conditii blande si sa fie mai inchisa, atunci cand vremea este mai rece.
5. Casa visurilor
Castigatorii unui premiu la loterie in valoare de cateva milioane de lire sterline au decis sa foloseasca suma pentru a construi o locuinta durabila. Aceasta are cu adevarat un aspect modern, in mare datorita unui acoperis construit numai din panouri solare de tip amorf.
6. Casa eco care pluteste
In situatia in care nivelul apei ar creste extreme mult, atunci te poti regasi in situatia in care sa ai nevoie de o locuita care sa functioneze pe principiul de plutire, sub forma unei mini-insulite. Aceasta casa eco este facuta din materiale reciclate si se bazeaza pe energie solara, valuri si energie eoliana.
7. Casa portabila
Desi argumentul este ca ar fi mult prea mica pentru a fi transformata in spatiu de locuit, conceptual locuintei care functioneaza strict pe energie solara este ca aceasta poate fi adaptata, profitand de mobilitate, durabilitate si estetica sa, asemenea unei navete spatiala. Destinata utilizarii inafara retelei de energie, aceasta locuinta este prefabricata, modulara si foarte usor de transportat
Din cele de mai sus, se poate spune ca locuintele au trecut de etapa doar otel si lemna. Ele reprezinta un loc de apartanenta, un loc in care ne odihnim. De asemenea, este foarte evident si faptul ca energia solara este solutia cheie pentru majoritatea dintre ele asa ca la fel putem spune ca este un domeniu in care merita investit pentru viitor.