Acumulatori de stocare a energiei

Sistemele fotovoltaice, eoliene sau hibride off-grid (fotovoltaic + eolian) necesita echipamente speciale pentru stocarea energiei produse pentru a putea fi utilizata atunci cand  generatoarelea sus mentionate nu mai produc energie sau randamentul acestora este sub nivelul solicitat de consumatori.

Cele mai utilizate astfel de echipamente sunt acumulatorii, ce au rolul de a inmagazina energia electrica produsa de panourile fotovoltaice sau turbina eoliana pentru a asigura functionarea consumatorilor in timpul noptii. Acesti acumulatori sunt construiti special pentru astfel de aplicatii si au un numar de cilcluri incarcare/descarcare mult mai mare decat orice alt tip de acumulator.

Tipuri de acumulatori:

1. Acumulator cu tehnologie VRLA:

VRLA (Valva Regulated Lead Acid), ceea ce inseamna ca acumulatorii sunt etansi, iar gazul fiind evacuat prin supape de siguranta in caz de supraincarcare sau deteriorare a celulei. Acumulatorii VRLA prezinta o rezistenta deosebita la scurgere, acestia putand fi instalati si utilizati in orice pozitie. Totodata acesti acumulatori au si o durata mare de viata.

In tehnologia VRLA gasim mai multe tipuri de electroliti:

a. AGM (Absorbant Glass Mat)  in interiorul acestor acumulatori electrolitul este absorbit prin capilaritate printr-un material din fibra de sticla. Acumulatorii AGM sunt recomandati in unele aplicatii unde se solicita curenti foarte mari (Ex: Pornirea motoarelor). Durata de viata proiectata a acestor acumulatori este de 7 ani.

b. GEL  in acesti acumulatori electrolitul este sub forma de gel. In general, acumulatorii pe GEL au o durata de functionare mai mare si suporta un numar mult mai mare de cicluri incarcare/descarcare in comaparatie cu AGM. Aici durata de viata proiectata creste la 12 ani.

2. Acumulatori cu placi tubulare:

Sunt acumulatori cu durata mare de viata, peste 20 ani, daca sunt respectate conditiile de tempratura (20 grade). Acesti acumulatori lucreaza pe tensiune mica, 2v, si au un numar mare de cicluri incarcare/descarcare chiar si la pragul de 100%. Sunt acumulatori de capacitate mare si se recomanda in aplicatii industriale sau chiar casnice daca numarul consumatorilor si fluxul de utilizare al acestora este unul ridicat. Valoarea financiara a acestor acumulatori este mult mai mare, comparative cu VRLA AGM sau GEL, dar sunt cele mai recomandate echipamente de stocare a energiei electrice deoarece ofera utilizatorului stabilitate si durata mare de viata.

3. Acumulatori cu tehnologie Litiu-Ion: 

Acestia reprezinta tehnologia de ultima generatie in materie de acumulatori solari, deoarece au o durata foarte mare de viata si nenumarate cicluri de incarcare/descarcare. Acesti acumulatori sunt prevazuti cu anumite sisteme de siguranta si control ce au rolul de a urmari valorile de descarcare/incarcare si actioneaza atunci cand se ating anumite praguri critice ce pot deteriora acumulatorul sau consumatorul, asigurand un transfer eficient de energie. Costul acestor echipamente este mult mai mare in comparatie cu tipurile mai sus mentionate.

celebrex online, cheap clomid.

Producatorii acestor echipamente au creat diverse configuratii de tensiune si amperaje astfel incat sa putem aplica cat mai concret echipamentele pe necesitatile noastre.

Gasim acumulatori VRLA pe tensiuni de 6v si 12v, acumulatori cu placi tubulare pe 2v, iar cei pe litiu-ion 12v si 24v, iar din punct de vedere al capacitatii de stocare acestia sunt construiti de la capaictati de 1A, pana la 3000A si chiar mai mult.

Concluzie:

Iti recomandam ca in alegerea tipului de acumulator sa nu urmaresti pretul, ci trebuie mai intai sa stii pentru ce doresti un acumulator si la ce consumatori il vei utiliza, pentru a putea defini ce tehnologie iti este favorabila.

Te putem ajuta din acest punct de vedere cu cele mai bune solutii pentru necesitatile tale!

 

Voltech © 2022. Toate drepturile rezervate | Crafted by ITeXclusiv